Zaprtost v nosečnosti je precej pogost pojav

Zaprtje je precej pogosta težava, ki ne izbira spola in niti let. Lahko torej prizadene prav vsakogar med nami in vse skupaj zna biti precej neprijetno. Zelo pogosto se s tovrstno težavo srečujejo tudi nosečnice. Zaprtost v nosečnosti je skorajda že nujna spremljevalka, zato je dobro, da prav vse bodoče mamice vedo, kako se lahko na najlažji pa tudi najučinkovitejši način z njo spopasti.

Problemi z zaprtjem torej lahko pestijo marsikatero nosečnico. Najpogosteje se zaprtost v nosečnosti pojavi že v prvem trimesečju. V drugem ter tretjem trimesečju pa težavo lahko predstavlja povečana maternica. Ta pritiska na črevesje in upočasnjuje peristaltično gibanje in prebavo.

Kako ukrepati proti zaprtju v nosečnosti?

Zaprtje v nosečnosti ženske lahko v veliki meri preprečijo ali ustavijo kar same. Ključno vlogo pri tem ima vsekakor uravnotežena in zdrava prehrana. V vsakodnevno prehrano bi morale nosečnice nujno vključiti živila, ki so dovolj bogata z vlakninami. Pomembno je, da je hrana lahko prebavljiva.

Poleg hrane pa ključno vlogo zagotovo igra tudi gibanje na svežem zraku. Vsak dan bi si morala nosečnica privoščiti vsaj pol urno gibanje oziroma aktivnost, ki ji ustreza in ki ji je ljuba.

Odlični nasveti za odpravljanje zaprtosti v nosečnosti

Zaprtje v nosečnosti torej v veliki meri lahko preprečimo z uživanjem zdravih polnovrednih živil, ki so bogata z vlakninami. Vlaknine namreč v črevesju nabreknejo ter nase vežejo vodo. Posledično se pospeši prebava in izločanje blata je precej lažje. Živila iz bele moke je treba nujno zamenjati za moko iz pire ali pa za polnozrnato, rženo ali ajdovo.

V vsakodnevno prehranjevanje naj noseča ženska vključuje veliko svežega sezonskega sadja pa tudi zelenjave. Sladke pijače naj zamenja z vodo. Ključno je tudi prehranjevanje z živili, ki so bogata z magnezijem. Ta je namreč odlično blago odvajalo in se zato odlično obnese tudi pri težavah z zaprtostjo. 2 do 3-krat na dan si lahko nosečnica privošči tudi šumeče tablete, dobrodošel je tudi Donat Mg, ki je prav tako bogat vir magnezija.

Za zajtrk si je najbolje privoščiti probiotični jogurt z lanenimi semeni. Probiotične bakterije namreč uravnavajo naravno črevesno mikrofloro. Za laneno seme pa je znano, da je dober vir vlaknin in je torej izvrstna rešitev proti zaprtju v nosečnosti.

Ta vnos je bil objavljen v Lepota in zdravje z značkami , . Zaznamek za trajno povezavo.