Učinkoviti laserski merilniki Bosch in principi merjenja

Laserski merilniki nam omogočajo merjenje razdalj na več različnih načinov. Eden od principov merjenja z laserjem je princip časa leta. V tem primeru se meri čas, ki je potreben, da se oddajni žarek odbije ter ga sprejemnik zazna. Čas je nato potrebno pretvoriti v analogno ali pa v digitalno obliko. To se izvede v namenskem integriranem vezju.

Takšen sistem merjena z laserjem pa seveda ponuja tako prednosti kot tudi slabosti. Prednost je, da količina odbite svetlobe ne vpliva na končni rezultat, dokler je seveda dovolj velika, da jo je sprejemnih možen zaznati. To pomeni, da je potrebno poskrbeti za dovolj močan laser, od katerega moč je odvisna od razdalje, ki se jo želi meriti. Na trgu so še posebej dobro znani in priznani laserski merilniki Bosch, ki jih je moč kupiti tudi v specializirani spletni prodajalni s tovrstnimi izdelki.

Merjenje amplitude z laserskim merilnikom

Nekateri laserski merilniki pa delujejo na principu merjenja amplitude. V tem primeru se meri amplituda signala, ki se odbije od merjenega objekta. Amplituda, ki jo pri tem sprejme sprejemnik, pa je izjemno majhna. Posledično je signal potrebno bolj ojačati. To lahko izvedemo s pomočjo namenskega ojačevalnika.

Amplitudo laserski merilniki nato izmerijo z AD pretvornikom, s pomočjo kalibracije pa se določi funkcijo, ki nam pretvori amplitudo signala v razdaljo. Izhodni signal se pri tem zmore tudi modulirati. V tem primeru je treba spremljati obliko sprejetega signala, ali se ujema z izhodnim. Takšen način merjenja lahko dovolj učinkovito zmanjša vpliv motenj.

Na sploh nam laserski merilniki tovrstni princip merjena omogočajo na precej lažji način kot princip merjena amplitude. Ni nam namreč treba meriti kratkih časovnih intervalov, temveč je potrebno meriti samo napetost in iz nje določiti razdaljo. Operacijski ojačevalnik pa se v tem primeru lahko zamenja z inštrumentalnim. Zaradi njegove zgradbe lahko izboljšamo tudi samo meritev.

Ta vnos je bil objavljen v Vse za dom z značkami , , . Zaznamek za trajno povezavo.