Se zanimate za delo detektiva

detektiv-2So vas navdušili filmi o slavnem detektivu Jamesu Bondu in njegovem življenju polnemu akcije, punc, alkohola, dobrih avtomobilov in drugih luksuznih predmetov. No ja niste edini saj veliko ljudi dobi povsem napačen vtis o delu detektiva prav iz podobnih filmov in televizijskih nanizank. Detektivska agencija je je ustanova v kateri detektivi običajno delujejo.

A dejstvo je, da je delo detektiva povsem drugačno, kot nam ga predstavljajo filmi. V grobem je detektivska dejavnost taka, da detektiv zbira informacije in posreduje podatke naročniku, preprečuje pa tudi kazniva dejanja. Detektivi pa se ukvarjajo tudi s stvarmi za katere nepoznavalci tega poklica nebi vedeli. Detektivi lahko preverjajo bolniško odsotnost, opravljajo preizkuse alkoholiziranosti na delovnem mestu, opravljajo kontrolo potnih stroškov, opravljajo razne kontrole na delovnem mestu, ugotavljajo spoštovanje konkurenčne klavzule, vročajo pisemske in druge pošiljke, zbirajo informacije od dolžnikih in njihovem premoženju, opravljajo varnostno svetovanje ter zbirajo različne informacije za naročnika.

Izpit za detektiva lahko opravi vsak, več o tem si lahko preberete na spletni strani Detektivske zbornice Slovenije. Izpit je precej obsežen, opravijo pa ga le tisti, ki se učenju zares posvetijo, seveda pa je za tako delo potrebno kar nekaj praktičnih izkušenj. Veliko prednost bodo imeli tisti, ki že opravljajo delo v policiji ali kakšni drugi podobni službi, saj delo detektiva obsega veliko podobnih elementov. Mnogi ljudje se sprašujejo koliko delo detektiva stane. DZB postavi priporočljiv ceno, ta pa se giblje med 50€ in 70€ na uro, detektiv pa si lahko postavi tudi svojo ceno, ta je velikokrat nižja od priporočene.

Ta vnos je bil objavljen v Vsakdanje življenje z značkami , , . Zaznamek za trajno povezavo.