Rezbarstvo kot umetnost in hobi

rezbarstvo-kot-umetnost-in-hobiUmetniško oblikovanje lesa ali z drugo besedo rezbarstvo je na svetu prisotno že zares dolgo časa. Bistvo je olepšati kos lesa ter vanj izrezati slikovit motiv, podobo človeka ali česa drugega. Sami postopki ostajajo enaki že od pradavnine, in tudi orodje za rezbarjenje se ni kaj prida spreminjalo. Namen orodij ostaja enak, izboljšana je le kvaliteta zahvaljujoč dostopnosti ter cenovni ugodnosti materialov.

Rezbarjenje je lahko zelo zadovoljujoč hobi, je pa zanj potrebno kar nekaj znanja in izkušenj, pri tem pa vam je lahko v pomoč tudi kvaliteten rezbarski nož. Čeprav je rezbarska obrt na svetu prisotna že zares dolgo časa, se iz zgodovine ni ohranilo veliko primerkov, saj je les za razliko od kamna ali brona veliko bolj občutljiv na vremenske razmere, ne koristi pa mu tudi ogenj.

Za rezbarjenje ne potrebujete veliko pripomočkov in ravno za to je še posebej privlačno, ker se ga lahko loti prav vsak. Med rezbarska orodja sodijo različni rezbarski noži, ki se med seboj ločijo po obliki in velikosti, rezbarska dleta, rezbarske žage, potezna rezila, leseni bat, itd.

Nepogrešljiv pripomoček pri rezbarjenju pa je zagotovo brusni kamen. S pomočjo brusnega kamna bo vso vaše orodje vedno ostro in pripravljeno na delo. Če hočete svoje delo opraviti kvalitetno, bo moral biti rezalni del vašega orodja zelo oster, prednost brušenja orodja na brusni kamen in ne na električne brusilnike pa je tudi ta, da zaradi manjših temperaturnih razlik pri brušenju ne pride do poškodb materiala.

Ko imate orodje in prostor pa potrebujete le še kos lesa, vzemite v zakup, da je trd les kot so listavci težje oblikovati, ima pa daljši življenjsko dobo. Za rezbarjenje pa je primeren vsak les. Če vas les zanima, je rezbarjenje zagotovo ena izmed stvari, ki jih morate poizkusiti.

Ta vnos je bil objavljen v Vsakdanje življenje z značkami , . Zaznamek za trajno povezavo.