Kuhinjski roboti delajo namesto nas

Kuhinjski roboti se zdi nekoliko nenavadno poimenovanje za napravo, ki je multipraktik z dodatnimi funkcijami kot so stepanje in gnetenje, a če pomislimo na to, koliko funkcij ima lahko takšna naprava, bo beseda robot kar pravšnja – olajšajo nam namreč množico kuharskih opravil oziroma jih opravijo namesto nas.

Najbolj se jih razveselijo ljubitelji peke

Kuhinjski roboti znajo marsikaj, vse od rezanja kumar na lističe do drobljenja ledu, a najbolj s pridom jih običajno uporabljamo pri peki. Medtem ko je marsikateri kuharski postopek namreč tudi ročno narejen hitro in brez velikega napora, je pri peki običajno potrebno dolgo stepanje ali gnetenje, kar je lahko utrudljivo. Držati ročni mešalnik v posodi s testom za kruh je lahko naporno, pa še gnetenje s kavlji ročnega mešalnika ni najbolj učinkovito. Robotek pa opravi delo povsem sam, medtem ko lahko mi počnemo kaj drugega, na primer tehtamo sestavine za nadev. Pravzaprav tudi to ni potrebno … Tudi sestavine za nadev bomo tehtali z dodajanjem v posodo robota pred mešanjem, saj je v robota (znamke Bosch) že vgrajena tehtnica!

Kljub temu, da se jih največ uporablja pri peki, pa ponujajo kuhinjski roboti še marsikaj drugega: odvisno od tega, kakšne nastavke in dodatke imajo.

Kaj vse znajo kuhinjski roboti?

Odvisno od znamke in velikosti kompleta (oziroma števila dodatkov) lahko vaš kuhinjski robot pripravlja piškote, gnete testo, stepa smetano, melje zrnje, melje meso, ožema agrume, pripravi napitke, riba in seklja, dela klobase, melje oreščke, nareže krompir za pomfrit …

Ne glede na to, kaj zmore, pa je seveda treba biti pri uporabi tudi malo praktičen. Verjetno se vam ga ne izplača postaviti na pult in umazati samo za to, da nareže pol čebule za v solato – se pa izplača solzenju oči izogniti, kadar boste pripravljali golaž in bodo potrebne kar tri ali štiri čebule. Sicer pa kuhinjski roboti na sreči omogočajo pranje posod in nastavkov v pomivalnem stroju, tako da tudi takrat, kadar ga uporabite za kakšna manjša dela, ne bo odvečnega pomivanja.

Ta vnos je bil objavljen v Vse za dom z značkami , . Zaznamek za trajno povezavo.