Jezikovni tečaji – vsakdanja nadgradnja

Časi, ko so jezikovni tečaji potekali zgolj v klopeh v učilnicah, so mimo. Danes je tako, da se moraš za hitro in učinkovito učenje kljub vpisu v tečaj posameznemu  jeziku »odpreti« na vseh področjih. Napredek je tako precej boljši. Naj vam povem, kaj so me naučili jezikovni tečaji: predvsem to, da je treba lekcije s tečajev nadgraditi na vse možne načine!

diary_writingNaj vam podam nekaj primerov. Sama sem pričela poslušati angleški radio, gledati filme brez podnapisov, brati angleške revije in podobno. To seveda ni nič novega, domiselni pa so drugi načini vaje jezika, na katere vas opozorijo dobri jezikovni tečaji: pričnite pisati dnevnik v tujem jeziku, v mislih in na glas (kadar je možno) se sami s sabo pogovarjajte v tujem jeziku, svoj govor posnemite in si ga predvajajte (lahko kar na mobilnem telefonu), vadite izgovorjavo besed s težjim naglasom ali glasovi, ki v našem jeziku niso običajni, učite se zapisovanja besed, ki jih najpogosteje črkujemo napačno … Res je, to je tista vaja, za katero jezikovni tečaji običajno ne poskrbijo, saj med urami ni časa. Sama sem na srečo obiskovala tečaj, kjer nas je učiteljica na takšno uporabo jezika opozorila že na samem začetku, ter nas ves čas spodbujala, da se njenega nasveta držimo. Po vsaki uri nam je dala kakšno iztočnico, o kateri smo lahko razmišljali, pisali, se v mislih pogovarjali … In te iztočnice so bile takšne, da nas je večina tečajnikov z veseljem nadgradila znanje, saj so bile izjemno zanimive in niso bile povezane s snovjo, ki smo jo obdelovali na tečaju in se nam je zdela že nekoliko »obrabljena«.

Najboljše, kar ti dajo takšni stimulativni jezikovni tečaji pa je seveda to, da takšne navade ostanejo še dolgo po tem, ko tečaj zaključiš. Sama se ob kuhanju kosila še vedno glasno pogovarjam sama s seboj v tujem jeziku – premlevam najrazličnejše teme, saj me nihče ne sliši, in tako vsak dan pol ure vadim angleščino ter s tem vzdržujem svoje govorne sposobnosti.

Ta vnos je bil objavljen v Tuji jeziki. Zaznamek za trajno povezavo.