Akumulatorske kose za preprečevanje zaraščanja

Da se zelene površine ne bi prekomerno zarasle, je potrebno stalno košenje, s katerim preprečimo nenadzorovano rast trave, plevela in tudi grmičevja. Če to zanemarimo, se hitro zgodi, da pričnejo na travnikih rasti akacija, robidovje, črni trn in druge rastline, ki hitro olesenijo in precej spremenijo videz okolice.

Akumulatorske kose in njihove prednosti

Akumulatorske kose oziroma baterijske kose z nitko imajo veliko prednost v tem, da so v primerjavi z električnimi neodvisne od napajanja ter imajo zato velik doseg, v primerjavi z bencinskimi pa so bolj ekološke (ni izpuhov, hrup je manjši) in pogosto tudi lažje. Prav tako so akumulatorske kose primerne za košnjo na bolj strmih področjih, ki jih ne bi mogli pokositi s klasično samohodno kosilnico. Ravno zato so odlična izbira, kadar je treba pokositi kakšen travnik ob robu gozda ali brežino potoka, ki bi se sicer hitro zarasla. Prav ob gozdovih in bodah se namreč najbolj pogosto pripeti, da pride do zaraščanja z grmovnicami in poganjki dreves, ki jih je precej težko odstraniti, če za to ne skrbimo redno. Že leto ali dve sta namreč dovolj, da se je treba olesenelih rastlin lotiti z manjšo žago, saj lahko te rastejo tako hitro, da je kosilnica proti njim že v kratkem času nemočna.

Kaj lahko odstranimo s koso?

Akumulatorske kose, ki za krajšanje trave uporabljajo nit, so zelo zmogljive, zato brez težav opravijo tudi z poganjki grmičevja in dreves, ki so še mladi. Kako debele poganjske lahko odstranijo brez skrbi, da bi se naprava poškodovala, je seveda odvisno tako od njene moči kot od debeline niti, na splošni pa velja, da lahko z njimi brez težave odstranimo vse, kar ima premer do pol centimetra. Prav zato naj bo uporaba akumulatorske kose redna – vsaj dvakrat ali še bolje trikrat letno.

Kaj pa, ko so stebla že debelejša? Tudi takrat je še na voljo udobna rešitev. Uporabite lahko obrezovalnik grmičevja, pri katerem imate na voljo posebej močno nit ali rotirajoče rezilo. In če tega potrebujete tudi za nego okrasnega grmičevja na svojem vrtu, potem bo takšna »nadgradnja« kose na nit gotovo dobrodošla.

Ta vnos je bil objavljen v Vse za dom z značkami , , , , , , . Zaznamek za trajno povezavo.